Episodul de față este un tutorial text și audio inedit: rezolvăm împreună cu Puiu Sima un Cub Rubik tactil și colorat.
Pașii sunt prezentați și în rezumat text în secțiunea Conținut suplimentar din pagina episodului de pe www.podcast.pontes.ro
În acest episod, Puiu Sima ne ghidează pas cu pas în soluționarea Cubului Rubik tactil, special adaptată pentru nevăzători. Soluția este prezentată și sub formă de text de Emanuel Boboiu.
Utilizăm un sistem simplu de numerotare a celor 9 pătrățele de pe fiecare față, similar cu un bloc numeric de telefon, omițând cifra 0.
Această metodă respectă principiul rațiunii suficiente, oferind toate instrucțiunile necesare și suficiente pentru a aborda acest puzzle tridimensional.
Indiferent de nivelul de experiență, cu puțină răbdare și intuiție inițială, vom putea rezolva pas cu pas Cubul Rubik.
În plus față de prezentarea audio, putem accesa și instrucțiunile text corespunzătoare în secțiunea Conținut suplimentar de pe pagina episodului de pe www.podcast.pontes.ro.
Ce este o muchie?
Orice piesă a cubului care are două culori, două pătrățele, reprezintă o muchie.
Raportat la blocurile numerice, cifra 8 de pe fața de sus face muchie cu cifra 2 de pe fața frontală.
Sunt în total 12 muchii.
Ce este un colț?
Orice piesă a cubului care are 3 culori, 3 pătrățele, reprezintă un colț.
Raportat la blocurile numerice, cifra 7 de pe fața de sus face colț cu cifra 1 de pe fața frontală și cu 3 de pe fața laterală stânga.
Sunt în total 8 colțuri.
Piesele centrale sunt cele situate la cifra 5 pe oricare dintre cele 6 fețe ale cubului, acestea sunt fixe,
tot timpul vor fi opuse: alb cu galben, roșu cu portocaliu, albastru cu verde; respectiv: neted cu puncte, pătrate cu X-uri, discuri cu cercuri.
Etapa 1 – Plusul feței galbene, cu puncte
Plus pe una dintre fețe înseamnă pătrățelele 2, 5, 8, 4 și 6, adică centrul și cele 4 muchii.
Acest plus se face intuitiv, dar e obligatoriu ca plusul de pe partea de sus să fie corect, să avem cifra 2 de pe laterale astfel încât pătratul să fie opus x-ului (roșu opus portocaliului), iar discul să fie opus cercului (albastrul opus verdelui).
Când se lucrează la aranjarea plusului cu puncte / galben, trebuie să ne ghidăm după centrele fețelor laterale, adică 2 de pe fiecare față laterală să fie la fel ca 5 de pe aceleași fețe.
Etapa 2 – Fața galbenă cu puncte corectă
Trebuie față făcută corect. Noi mergem pe galben, fața cu puncte. Corect înseamnă că pe toate cele 4 fețe laterale, cifrele 1, 2, 3 să fie la fel, cu opoziția menționată la etapa 1.
De asemenea, trebuie ca și cifra 5 de pe fiecare față laterală să fie la fel cu 1, 2 și 3 de pe aceeași față, acest lucru deja era de îndeplinit de la prima etapă.
Dacă fața este făcută corect, cifra 5 poate fi potrivită cu siguranță cu cifra 2 pe fiecare față laterală prin simpla rotire a stratului de sus.
Așadar, în această a doua etapă nu am făcut decât să completăm fața cu puncte / galbenă, aranjând corespunzător și colțurile acesteia, muchiile fiind deja potrivite de la prima etapă.
Așadar, fața galbenă făcută corect înseamnă că, așezând cubul pe o masă cu galben la U, adică orientat spre tavan, deci fața de sus,
- pe toate cele 4 fețe laterale, F, B, L, R, cifrele 1, 2, 3 și 5 sunt la fel de aceași culoare / formă.
Etapa 3 – realizarea „etajului” mijlociu
Acum trebuie să răsturnăm cubul astfel încât fața galbenă, cea cu puncte, să fie orientată în jos, adică de acum vom avea fața cu puncte la D (Down).
Rezultă că acum, pe fiecare față laterală (F, B, L, R) avem 5, 7, 8, 9 de aceeeași culoare, formă.
Practic acum avem fața albă în sus sau, mai bine spus, fața cu centrul alb / neted în sus, deoarece mai avem până când toată fața de sus va fi netedă.
Căutăm pe stratul de sus muchii colorate, deci 2, 4, 6, 8 care nu conțin culoarea albă / neted, dar și 2-ul adiacent de pe lateral să fie tot colorat, nu alb / neted.
Rotim stratul superior, până ce 2, 5, 8 vor fi la fel pe o față, iar 8 de sus este altceva decât neted, deci încercăm să lucrăm sus doar cu muchii colorate.
Aici vor fi două șiruri de mișcări:
- prima pentru când 8 de sus este la fel cu 5 de pe fața dreaptă,
- a doua pentru când 8 de sus este la fel cu 5 de pe fața stângă.
Practic, ca rezultat al mișcărilor acestei etape este ca acel 2 să ajungă la 6 sau la 4, deci se coboară din stratul superior în stratul mijlociu.
Pentru când 8 de sus este la fel cu 5 de pe dreapta, avem 8 mișcări:
- U1
- R1
- U0
- R0
- F1
- R0
- F0
- R1
Când avem 8 de sus la fel cu 5 de pe fața stângă, lucrurile se vor inversa oarecum adică fața dreaptă devine stânga și invers, iar 1 înșurubare devine 0 deșurubare, și 0 devine 1.
Cei 8 pași pentru această situație:
- U0
- L0
- U1
- L1
- F0
- L1
- F1
- L0
În urma acestor două șiruri de câte 8 pași, pași repetați atâta vreme cât este nevoie, vom avea rezolvat și stratul din mijloc, cel aflat peste cel deja rezolvat intuitiv, cel de jos.. Așadar, 4, 5, 6 vor fi la fel cu 7, 8, 9 pe toate fețele laterale.
Dacă cumva nu mai există muchie colorată sus pentru a o rezolva coborând-o pe stratul mijlociu prin unul dintre cele două șiruri de mișcări, facem totuși unul dintre cele două şiruri de 8 mișcări;
căutăm o față laterală care încă nu are 4, 5, 6 la fel cu 7, 8, 9, adică ori 4, ori 6 sunt necorespunzătoare.
Dacă 6 este necorespunzător, adică altfel decât 5, atunci facem primul șir de 8 pași, dacă 4 este necorespunzător, facem al doilea șir de 8 pași.
Ca mnemotehnică propunem imaginarea primului șir de pași ca pe două catrene, câte 4 mișcări: URUR și FRFR.
Dacă am considera 1 și 0, înșurubarea și deșurubarea ca fiin rima, am avea la primul catren rimă împerechiată, iar la al doilea rimă îmbrățișată, de fiecare dată începând cu 1 înșurubare: 1100, 1001.
Al doilea șir de pași este oarecum similar, inversat: R devine L și înșurubarea devine deșurubare, deci ULUL, FLFL, iar rotirile devin 0011, 0110.
Etapa 4 – Realizarea plusului pe fața albă / netedă
Pentru a rezolva corect plusul de sus, mutăm fața de sus astfel încât dacă este un unghi drept în formă de L din 3 piese incluzând cifra 5 ca vârf de 90 de grade, să fie 2, 5, 4 netede.
Dacă nu avem l, poate avem o linie orizontală sau verticală albă, atunci mutăm fața de sus, astfel încât să fie așezată această linie centrală sub forma 4, 5, 6.
Sunt aici 6 mișcări care vor rezolva plusul:
- F1
- U1
- R1
- U0
- R0
- F0
Aici se poate reține ușor, ordinea fiind FUR și URF, primele 3 de tip 1 înșurubare, următoarele 3 de tip 0, deșurubare.
De menționat că cele 6 mișcări vor rezolva întotdeauna plusul fără să mai fie necesară repetarea acestora, dacă se pornește de la 2, 5, 4 fiind deja netede / albe.
Etapa 5 – Conectarea centrelor
Aici va trebui să ajungem ca pe toate fețele laterale să fie 2, 5, 8 la fel, ceea ce clar face să rămână și plusul alb de sus făcut.
Ca sfat, ar trebui să evităm să fie din start mai mult de o situație cu cifra 2 la fel cu 5 pe fețele laterale.
Rotim stratul de sus astfel încât undeva să fie 2, 5, 8 la fel pe o față laterală, apoi efectuăm următorii 8 pași.
Deci, de preferat ca doar un grup de 2, 5, 8 laterali să fie la fel, dacă nu se poate și vor fi două grupuri 2, 5, 8 la fel, facem aceleași mișcări, urmând să repetăm șirul după ce se ajunge ca doar pe o față să fie 2, 5, 8 la fel:
Așadar, cele 8 mișcări, având centrele conectate, 2, 5, 8 pe toate fețele laterale la fel, sunt următoarele:
- R1
- U1
- R0
- U1
- R1
- U1
- U1
- R0
La al doilea grup de 4 mișcări, să zicem al doilea catren, versurile din mijloc sunt la fel, se poate să fie și de două ori U0, 180 de grade ajungând la aceeași poziție indiferent de direcția rotirii.
Aici repetăm până sunt conectate centrele, adică peste tot va fi 2, 5, 8 la fel, iar sus, desigur că va fi tot plus alb / neted.
Ca mnemotehnică avem două catrene: RURU și RUUR, cu cu înșurubări în afară de 3 și 8 care sunt deșurubări: 1101, 1110
Etapa 6 – Rezolvarea feței albe, netedă de sus
Aici pornim de la 7 de pe partea de sus, astfel încât să nu fie alb. În primă fază rotim tot cubul astfel încât la 7 de pe fața de sus să nu fie alb / neted.
Deci, având 7 sus colorat, facem 4 mutări repetitive, până ce ajunge alb la acel 7.
Chiar la începutul acestei etape trebuie să rămână centrele conectate, adică 2, 5, 8 de pe fiecare față laterală să fie la fel. Așadar, pentru a a junge o pătrățică colorată la 7, vom roti tot cubul pentru nceput, nu doar fața de sus.
Începem cu cele 4 mișcări repetitive până ce 7 devine alb.
Apoi se rotește stratul de sus, astfel încât 7 să se coloreze din nou, apoi iar cele 4 mișcări în mod repetat.
Atenție, după cele 4 mișcări de mai jos, cubul pare că a fost stricat, trebuie mers cu aceste câte 4 mișcări până se face 7 alb și rotirea pentru colorarea lui 7 până ce este completă fața de sus, apoi și etajele inferioare vor fi din nou corecte.
Cele 4 mișcări,:
- L1
- D1
- L0
- D0
Așadar, până ce 7 devine alb, tot timpul cele 4 mișcări trebuie efectuate. Ne uităm după fiecare set de 4 mișcări dacă nu cumva pătrățica de la 7 pe fața de sus a devenit albă.
Colorăm 7 de pe fața de sus prin rotirea acesteia și tot așa cele 4 rotiri, până când avem sus un „patinoar” (toate 9 pătrățele albe).
Atenție, cubul pare amestecat, trebuie mers cu aceste câte 4 mișcări până se face 7 alb și rotirea pentru colorarea lui 7 până ce este completă fața de sus, apoi și etajele inferioare vor fi din nou corecte.
Ca mnemotehnică, aici este doar un catren, LDLD cu rimă 1100, deci un fel de refren repetat de multe ori până ce fața albă este corectă și etajele de jos la fel, din nou corecte.
De menționat că în urma acestei etape, centrele se vor deconecta. Pentru reconectarea acestora, este suficient să rotim stratul subperior, cel neted - alb.
Etapa 7 – Finalizare prin aranjarea colțurilor
Mai întâi ne asigurăm că centrele sunt conectate, adică pe toate fețele laterale să avem 2, 5, 8 la fel.
Acum răsturnăm cubul cu fața albă, netedă spre noi, deci îl transformăm pe U în F.
Rotim cubul astfel încât pe partea de sus să ajungă o față cu marginea rezolvată, adică să fie 1, 4, 7 la fel cu 2, 5, 8.
Dacă nu există margine de așa natură, facem tot următoarele 12 mișcări, deci indiferent că este margine sau nu.
Acum sunt 12 mișcări:
- R1
- R1
- D1
- D1
- R0
- U0
- R1
- D1
- D1
- R0
- U1
- R0
Acum ori s-a rezolvat să avem o margine, ori chiar tot cubul.
Dacă am ajuns să avem o margine rezolvată, adică 1, 4, 7 la fel cu 2, 5, 8 în sus, pentru asta rotim tot cubul menținândul cu fața albă spre noi, ca frontală, facem iar cele 12 mișcări de mai sus și în mod normal ar trebui să se definitiveze.
Dacă încă nu este rezolvat, facem iar cele 12 mișcări pornind de la o margine rezolvată pe fața de sus și albul / netedul spre noi.
Ca mnemotehnică avem aici: 3 catrene: RRDD, RURD, DRUR, cu rimele: 1111, 0011, 1010.
Reamintim că găsiți Cub Rubik tactil standard de cumpărat pe www.eaccesibil.ro la prețul de 99 RON.
Acest ghid sub formă de text a fost realizat de Emanuel Boboiu în decembrie 2023.